DAN SPOMINA NA ŽRTVE HOLOKAVSTA/GIORNO DELLA MEMORIA, 27. 1. 2016.

Ob dnevu spomina na žrtve holokavsta (Giorno della Memoria) je 27. 1. 2016 potekala spominska slovesnost tudi v Rižarni pri Sv. Soboti.                                                                          Omenjeni dan spomina se v Evropi obeležuje 27. januarja zato, ker je na ta dan leta 1945 rdeča armada osvobodila nacistično taborišče Auschwitz. V Italiji je bilo obeleževanje spomina na holokavst uzakonjeno (n. 211) 20. julija 2000. Uradno pa se ta dan obeležuje kot »Dan spomina na množične poboje in preganjanje Judov in na deportirane italijanske vojake in civiliste v nacističnih taboriščih«. Leta 2009 je Svet ministrov italijanske vlade ustanovil tudi »Koordinacijski odbor za obeleževanje spomina na holokavst« z namenom izboljšanja programov in koordiniranja različnih iniciativ (razstave, dokumentarni filmi, koncerti, proslave, projekti itd.) za obeleževanje tega dneva spomina. V središču različnih pobud pa je izboljšanje prenosa sporočila holokavsta (nikoli več!) na mlajše generacije. (glej npr.: Governo Italiano Presidenza del Consiglio dei Ministri. Giorno della memoria 2016, 19 Gennaio 2016).

Proslave v Rižarni pri Sv. Soboti so se udeležili predstavniki lokalnih in pokrajinske oblasti ter različnih združenj in organizacij. Po prihodu častne straže se je prireditev nadaljevala s polaganjem vencev v spomin na umrle, nato sta sledila dva govora. V prvem je tržaški župan Roberto Cosolini izpostavil predvsem pomembnost ohranjanja spomina na dogodke iz preteklosti, da le-ta »ne bi izginil skupaj z zadnjimi živimi pričevalci tega časa«. Po njegovem mnenju nas mora »spomin voditi pri gradnji boljšega sveta in izkušnje nas morajo izučiti, da napak, ki jih je človek storil v preteklosti, ne ponavljamo. To je še zlasti pomembno danes, ko je strah znova postal izgovor, da v svojem bližnjem vidimo sovražnika. /…/ Spomin pa predstavlja protistrup za rasno sovraštvo in za strah pred drugačnim.« V zaključku svojega govora je tržaški župan uporabil citat iz knjige avstrijske judovske pisateljice Lise Springer. Ta med drugim pravi, da »mora svobodna mladina vedeti, pomagati ji moramo da razume, da se nekdanja zgodovina na žalost spet ponavlja«. Cosolini je tako posredno opozoril na nevarnost, do katere lahko pride ob zaostrovanju migracijske krize v Evropi. Dejansko lahko v večini evropskih držav v zadnjem času znova opazimo porast neonacističnih in nacionalističnih shodov, gesel ipd., ki so v prvi vrsti uperjeni proti migrantom in proti različnosti v družbi. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da so v nekaterih srednjeevropskih državah taki prijemi postali državna politika.

Drugi govornik je bil podžupan občine Repentabor/Monrupino Casimiro Cibi. Ta je za razliko od tržaškega župana nekaj besed namenil tudi samemu holokavstu in Rižarni, ki je bila edini primer nacifašističnega uničevalnega taborišča v Italiji in v zahodni Evropi. Tu je bilo po njegovih besedah »ubitih in sežganih na tisoče Judov, a tudi Slovencev, Italijanov in Hrvatov, ki so se zoperstavljali režimu«. Obenem je poudaril, da morajo tako institucije kot različna civilno-družbenega gibanja ustvariti pogoje, da se holokavst ne bi mogel nikoli več zgoditi. K temu lahko prispevajo tudi poskusi negacionizma, skepticizma in potvarjanja zgodovine, zato »odporništva ne gre primerjati s kolaboracijo«. V zadnjem delu svojega govora se je tudi Cibi dotaknil aktualnega problema vojnih pribežnikov in ekonomskih migrantov oz. migracijske krize v Evropi. Tega problema se po njegovem mnenju lotevamo »neustrezno glede na njegovo zapletenost. Zato se v najboljšem primeru porajajo zmeda, dezinformacije in ravnodušje, ki lahko ogrozijo Schengen in ustanovne vrednote Evropske unije.« Zato je Cibi svoj govor sklenil z besedami: »Nikoli več nestrpnosti! Nikoli več rasizma! Nikoli več holokavsta!«. Po omenjenih govorih je potekal še blagoslov v spomin na umrle v Rižarni s strani verskih skupnosti, ki so prisotne v Trstu – katoliške, judovske, evangeličanske, srbsko-ortodoksne in grško-ortodoksne.

RTV SLO: Dan spomina na žrtve holokavsta, 24. 1. 2016.

RTV SLO: Komemoracije ob dnevu holokavsta, 27. 1. 2016. http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-odmevi/174385114

Retecivica del Comune di Trieste: 27 GENNAIO GIORNO DELLA MEMORIA. LE CERIMONIE A TRIESTE, 27. 1. 2016.

Roberto Cosolini: 27 GENNAIO GIORNO DELLA MEMORIA, 27 gennaio 2016. 

Avtor: Miha Kosmač.

 

DSCN3005DSCN3011DSCN3028DSCN3008

DSCN3002

Roberto Cosolini (zadaj) in Casimiro Cibi (spredaj)

DSCN3015DSCN3019DSCN3021DSCN3026DSCN3030

DSCN3032

Sled dimnika in železna upodobitev dima

DSCN3037DSCN3035Polaganje vencev.jpgDSCN3039

DSCN3045

Celice

DSCN3048

Celica smrti

Komentiraj